نرخ پرش (Bounce Rate)

نرخ پرش چیست؟ تمام مواردی که باید در مورد نرخ پرش (Bounce Rate) بدانید

نرخ پرش چیست؟ شاید این واژه بار‌ها به گوشتان خورده باشد و به عنوان یک سئو‌کار تازه‌کار، ندانید که این واژه به چه معنا است. پس در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی این موضوع مهم بپردازیم.

نرخ پرش (Bounce Rate) به میزان کاربرانی گفته می‌شود که بدون انجام دادن هیچ عملی از جمله کلیک کردن رو یک لینک خاص یا پر کردن یکی از فرم‌های سایت، به سرعت سایت را ترک می‌کنند و یا به اصطلاح بانس می‌کنند. هر قدر این میزان بالا‌تر باشد، نشان می‌دهد که کاربران علاقه‌ای به ادامه‌ی تعامل با سایت شما ندارند و در همان دقایق اول، خسته شده و سایت را ترک می‌کنند.

نرخ پرش به سه علت بسیار مهم است:

  • کاربری که سایت شما را به سرعت ترک کرده است، می‌تواند به یکی از مشتریان خوب شما تبدیل شود. بنابراین با کاهش نرخ پرش، نرخ تبدیل را بالا خواهید برد و فروش بهتری خواهید داشت.
  • نرخ پرش یا بانس ریت تاثیر بسیار زیادی در نحوه رتبه‌بندی شما در گوگل دارد و باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشید. تحقیقات نشان داده است که بسیاری از سایت‌هایی که در صفحه‌ی اول گوگل قرار گرفته‌اند، نرخ پرش پایینی دارند.
  • نرخ پرش بالا به سادگی به شما می‌گوید که یک یا چند صفحه از صفحات سایت شما نیاز به بهینه سازی دارند و از مشکلاتی نظیر محتوای بد، تجربه کاربری ناخوش‌ آیند و یا قالب یا مشکلات کپی رایتینگ رنج می‌برند.

میانگین نرخ پرش در سایت‌ها چه عددی است؟

طبق گزارشی از وبسایت GoRocketFuel.com، میانگین نرخ پرش وبسایت‌ها بین عدد 41 تا 51 درصد است. البته لازم به ذکر است که استاندارد نرخ پرش هر سایتی به زمینه‌ی فعالیت آن سایت و منابعی که سایت از آن‌ها ترافیک می‌گیرد، بستگی دارد.

میانگین نرخ پرش سایت
میانگین نرخ پرش سایت

به عنوان مثال، شرکت Custom Media Labs طی تحقیقاتی متوجه شد که میزان نرخ پرش در سایت‌هایی با زمینه‌های مختلف‌، زمین تا آسمان فرق دارد. تصویر این گزارش را می‌توانید در زیر مشاهده نمایید.

نرخ پرش در سایت‌های مختلف
نرخ پرش در سایت‌های مختلف

همانطور که می‌بینید، سایت‌های فروشگاهی کمترین نرخ پرش (بین 20 تا 45 درصد) را دارند و سایت‌های دیکشنری و بلاگ، بیشتری درصد نرخ پرش (بین 60 تا 90 درصد) را به خود اختصاص داده‌اند. پس اگر سایت خبری یا بلاگ دارید، باید خلاقیت بیشتری را در جذب مخاطبین سایت به خرج دهید.

یک روش برای کاهش نرخ پرش این است که سایت خود را با سایت‌های دیگر در زمینه‌ی فعالیت خود مقایسه کنید و ببینید که آن‌ها برای کاهش نرخ پرش و افزایش نرخ تبدیل چه کار‌هایی را انجام داده‌اند.

همچنین همانطور که در بالا اشاره کردیم، منابعی که از آن‌ها ترافیک دارید نیز در افزایش یا کاهش نرخ پرش سایت شما تاثیر دارند.

همانطور که در تصویر پایین می‌بینید، ایمیل‌ها کمترین میزان نرخ پرش و تبلیغات نمایشی بیشترین میزان نرخ پرش را برای سایت شما دارند.

نرخ پرش در بخش‌های مختلف سایت
نرخ پرش در بخش‌های مختلف سایت

تفاوت نرخ پرش با نرخ خروج در چیست؟

نرخ پرش تقریبا همان نرخ خروج است، اما یک تفاوت بزرگ وجود دارد:

به عنوان مثال، زمانی که یک کاربر وارد صفحه‌ی A سایت شما می‌شود، اگر بدون اینکه وارد صفحه‌ی B شود دکمه‌ی Back را بزند، یک نرخ پرش یا Bounce Rate بوجود می‌آید.

اما اگر کاربری وارد صفحه‌ی اصلی سایت شما شود، سپس وارد صفحه‌ی A شود و از صفحه‌ی A وارد صفحه‌ی B شده و بعد مرورگر را ببندد، این عامل به عنوان یک نرخ خروج محاسبه می‌گردد.

در تصویر زیر می‌توانید مقایسه‌‌ی این دو عامل را مشاهده کنید:

تفاوت اصلی Bounce Rate و Exit Rate-min
تفاوت اصلی Bounce Rate و Exit Rate

به چه دلیل نرخ پرش سایت افزایش می‌یابد؟

بیایید قبل از اینکه به سراغ بهینه سازی صفحات سایت برویم، به بررسی موضوعاتی بپردازیم که باعث افزایش نرخ پرش می‌شوند.

صفحه‌ی مورد نظر، انتظارات کاربران را برآورده نکرده است: فرض کنید که وارد گوگل شده‌اید و عبارت “واژه نامه سئو” را وارد کرده‌اید، سپس روی پیشنهاد اول کلیک می‌کنید و آن لینک شما را به صفحه‌ای خواهد برد که هیچ ارتباطی به واژه نامه سئو ندارد و مطالب نامربوطی در آن صفحه است. بنابراین در کسری از ثانیه دکمه بازگشت را خواهید زد و به صفحه‌ی جست و جو خواهید برگشت تا بتوانید صفحه‌ی مورد نظر خود را پیدا کنید.

طراحی زشت: هرکسی نمی‌تواند طراح سایت باشد! زیرا هرکسی با اصول یک طراحی زیبا و در عین حال کاربردی آشنا نیست. شاید باورتان نشود، اما 90% کاربران در ابتدا ظاهر سایت شما را قضاوت می‌کنند و سپس به سراغ محتوا می‌روند.

پس اگر وبسایت شما شبیه به تصویر زیر است…

طراحی زشت
طراحی زشت

باید انتظار یک Bounce Rate به شدت بالا را داشته باشید.

تجربه کاربری یا UX بد: بله، زیبایی سایت بسیار مهم است، اما همچنان استفاده از آن نیز باید آسان باشد. هرچقدر که جست و جو و تعامل با سایت آسان باشد، نرخ پرش سایت نیز پایین‌تر خواهد آمد.

کاربر نیاز خود را به طور کامل دریافت کرده است: هر نرخ پرشی هم بد نیست! گاهی اوقات کاربران پس از اینکه نیاز خود را به طور کامل از آن صفحه‌ی وب دریافت می‌کنند، دیگر به صفحات دیگر سایت نمی‌روند و این بدان معناست که سایت شما توانسته تا نیاز کاربر را برآورده کند.

چگونه نرخ پرش سایت را کاهش دهیم؟

در صفحات خود، ویدیو قرار دهید: شرکت Wistia طی تحقیقاتی به این نتیجه رسیده است که قرار دادن ویدیو در صفحات سایت، میزان زمان حضور کاربران در سایت را دوبرابر می‌کند. بنابراین یکی از بهترین روش‌ها برای کاهش نرخ پرش، قرار دادن ویدیو مرتبط در صفحات سایت است.

همانطور که در تصویر زیر می‌بینید، سایت‌هایی که در صفحات خود ویدیو دارند، 11 درصد نرخ پرش کمتری را نسبت به سایت‌هایی که ویدیو ندارند، تجربه می‌کنند.

اضافه کردن ویدیو به سایت و کاهش نرخ پرش
اضافه کردن ویدیو به سایت و کاهش نرخ پرش

همچنین در نظر داشته باشید که نیاز نیست تا ویدیو‌های اختصاصی خود را تولید کنید، بلکه می‌توانید هر ویدیویی را از یوتیوب برداشته و با افزونه در سایت خود قرار دهید.

از جملات هیجان انگیز استفاده کنید: گاهی اوقات محتوا آن قدر طولانی می‌شود که کاربران رمق ادامه دادن را ندارند و همان ابتدای کار، صفحه را می‌بندند. اما استفاده از جملات هیجان انگیز، می‌تواند کنجکاوی کاربران را برانگیخته و آن‌ها را به ادامه‌ی محتوا دعوت کند.

استفاده از جملاتی مانند:

  • در اصل…
  • سوال اینجاست که…
  • با این حال…
  • این مسئله مرا به فکر واداشت که…
  • خلاصه ماجرا این است که…
  • و…

جملات دیگری که می‌توانید برای القای هیجان به کاربران خود استفاده کنید و نرخ پرش را تا حد زیادی کاهش دهید.

سرعت بارگزاری سریع: سرعت بارگزاری سایت، تاثیر بسیار زیادی در میزان نرخ پرش دارد. برای تایید این موضوع،‌ تحقیقاتی در گوگل صورت گرفته است که می‌توانید نتایج آن را در زیر مشاهده کنید.

سرعت سایت و اهمیت آن در نرخ پرش
سرعت سایت و اهمیت آن در نرخ پرش

همانطور که می‌بینید، سایت‌هایی که سرعت بارگزاری آن‌ها بین 1 تا 3 ثانیه است نرخ پرش کمتر و سایت‌هایی که مدت زمان بارگزاری آن‌ها بین 1 تا 10 ثانیه است، میزان نرخ پرش بیشتری را تجربه می‌کنند.

این مسئله بسیار منطقی است؛ زیرا هیچکس دوست ندارد تا زمان زیادی را برای بارگزاری یک صفحه به خرج دهد و به محض اینکه صفحه‌ی دیگری در کنار سایت شما باز شود، کاربر به سراغ آن‌ صفحه خواهد رفت و سایت شما را رها خواهد کرد.

حتی اگر سایت شما آن قدر جذاب باشد که نظر کاربران را جلب کند، سرعت بارگزاری پایین به مرور تاثیر منفی خود را خواهد گذاشت و آن‌ها دیگر زمانی را در سایت شما صرف نخواهند کرد.

ما در مقاله‌ای جداگانه به بررسی این موضوع که چگونه می‌توان سرعت بارگزاری سایت وردپرسی را افزایش داد، پرداخته‌ایم.

مقدمه‌ای بنویسید که کاربران با مجذوب به موضوع مقاله بکند: شاید با خود فکر کنید،‌ مقاله‌ای که در حال نوشتن آن هستم بسیار مفصل و مفید است و کاربران زیادی را جذب خود خواهد کرد. اما پس از انتشار، متوجه می‌شوید که مقاله شما آن‌طور که باید و شاید دیده نشده و قطعا پس از این موضوع، افسرده و نا‌امید خواهید شد. اما پیشنهاد ما این است که به جای افسرده شدن به دنبال ضعف‌های مقاله بگردید و آن‌ را ارتقا دهید.

یکی از کار‌هایی که می‌توانید برای افزایش بازدید مقاله و همچنین افزایش میزان مطالعه کاربران انجام دهید، نوشتن یک مقدمه جذاب و هیجان انگیز است که نه تنها اطلاعات کافی را به کاربر می‌دهد، بلکه او را مجاب می‌کند تا انتهای مقاله برود و وقت گرانبهای خود را صرف خواندن نوشته‌ی شما بکند.

به خوانایی مطالبتان اهمیت ویژه‌ای بدهید: فرض کنید شما یکی از کاربران سایتتان هستید. حال بروید و یکی از مقالاتی که نوشته‌اید را مطالعه کنید. اگر از چسبیده بودن جملات به هم چشم درد گرفتید و یا از مبهم بودن و سخت بودن جملات مغزتان درد گرفت، پس حق بدهید که کاربران از سایت شما متنفر شده و آن را در کسری از ثانیه ترک کنند.

برای بهتر شدن خوانایی می‌توانید کار‌های زیر را انجام دهید:

  1. استفاده از فضای سفید: بگذارید متنی که نوشته‌اید، نفس بکشد! سعی کنید پشت سر هم ننویسید و حتما از فضای خالی استفاده کنید تا هم کاربر چشم درد نگیرد و هم متن را گم نکند.
  2. از ساب هدینگ‌ها استفاده کنید: استفاده از ساب هدینگ، موضوعات مقاله شما را دسته‌بندی می‌کند و این امتیاز ویژه‌ای به خوانایی مطلب شما می‌دهد.
  3. فونت متن باید بین 15 تا 17 پیکسل باشد: اگر از سایز کوچک‌تر از این استفاده می‌کنید، کاربران باید برای خواندن متن، از ابزار زوم استفاده کنند.
  4. استفاده از پاراگراف‌های کوتاه‌تر: پاراگراف‌های بلند را به دو پاراگراف جداگانه تقسیم کنید تا کاربر خسته نشود.

صفحه‌ی خود را متناسب با نیاز کاربران تنظیم کنید: همانطور که می‌دانید، محبوب‌ترین موتور‌ جست و جوی جهان در حال حاضر، گوگل است و شما باید متناسب با الگوریتم‌های گوگل، مطالب خود را بهینه کنید. اما اگر تنها یاد گرفته‌اید تا چراغ‌های افزونه‌ی سئو سبز کنید و با دوز و کلک‌های مختلف‌، کاربران را به سمت سایت خود جذب نمایید، نه تنها این عمل هیچ سودی برای سایت شما نخواهد داشت، بلکه ضرر‌های زیادی را نیز متحمل خواهد شد.

فرض کنید که با این روش‌ها، توانسته‌اید تا 100 کاربر را به سمت صفحه‌ی خاصی از سایتتان جذب کنید. تمام این 100 کاربر پس از مشاهده نامربوط بودن مطلب شما به چیزی که آن‌ها دنبال آن می‌گشتند، صفحه را ترک خواهند کرد و هیچ اقدام خاص دیگری را انجام نخواهند داد. منطقی است که نرخ پرش سایت به شدت زیاد و غیر قابل کنترل شود.

بنابراین سعی کنید صفحات خود را متناسب با نیاز کاربران و نه تنها برای سبز کردن چراغ افزونه، بهینه کنید.

از تکنیک Heatmap استفاده کنید

استفاده از هیت مپ‌ها، راه بسیار خوبی برای ردیابی عملکرد کاربران روی سایت است. در حال حاضر هزاران ابزار Heatmap وجود دارد، اما دو ابزار CrazyEgg و Hotjar، دو ابزار برتری هستند که ما به شما پیشنهاد می‌کنیم.

برای استفاده از یک ابزار Heatmap، کافی است که یک کد جاوا اسکریپت را درون سایت خود قرار دهید و سپس با یک کلیک، اجازه دهید که این افزونه نقاط حرارتی یا همان هیت مپ‌های سایت شما را شناسایی کند.

با این روش، به سادگی خواهید فهمید که کاربران با کدام نقاط وبسایت شما تعامل داشته‌اند و کدام نقاط توجه آن‌ها را بیشتر جلب کرده است.

به عنوان مثال، به تصویر زیر دقت کنید:

بی اهمیت بودن برخی از نقاط سایت
بی اهمیت بودن برخی از نقاط سایت

همانطور که می‌بینید، عده‌ی بسیار کمی از افراد با سایدبار سایت تعامل داشته‌اند و به همین دلیل، می‌توان سایدبار را حذف کرد تا فضای بیشتری برای سایر موارد در اختیار ما قرار بگیرد.

لینک‌های داخلی بسازید

لینک‌های داخلی، اهمیت شگفت انگیزی در سئوی سایت شما دارند. همچنین وجود این لینک‌ها در صفحات سایت، به پایین آمدن نرخ پرش کمک بسیاری می‌کنند.

شاید با خود بپرسید که چگونه؟

در جواب باید بگوییم که لینک‌های داخلی، مسیر‌هایی هستند که به صفحات دیگر شما ختم می‌شوند و چه بهتر از این که شما با این روش کاربران را به مشاهده‌ی‌ صفحات دیگر سایت دعوت کنید. با این روش هم تعداد بازدید صفحات بالا می‌رود و هم دیگر پرشی اتفاق نمی‌افتد.

امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید (بروزرسانی خواهد شد)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *